GAMBIA

Gambia bij uitstek een vogelparadijs voor vogelaars en natuurfotografen.

Gambia is geen land waar men safari’s organiseert zoals je die ongetwijfeld uit Kenia of Zuid-Afrika kent. Vogelsafari’s zijn echter aan de orde van de dag. Het land is een paradijs voor de vogelliefhebber en je komt overal de meest exotische vogelsoorten tegen. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. Tot heden telde men meer dan 530 verschillende soorten vogels.

Sommige ervan komen alleen in Gambia voor. In het Abuko Nature Reserve alleen al, hebben zich permanent een 280-tal verschillende vogelsoorten gehuisvest. In de parken van de hotels, voor zover aanwezig, waan je je soms in een tropische voličre. Maar ook langs het strand, in de mangrovemoerassen en aan de grens met de woestijn, zie je prachtige en voor ons totaal onbekende vogels. Wil je de vogels van nabij bekijken dan moet je er ’s morgens vroeg bij zijn of ’s avonds tussen licht en donker. De meeste vogelsafari’s vinden in de ochtend plaats. De verrekijker dus niet vergeten, voor het bekijken van vogels is dit een bijna verplicht instrument. Als je foto’s wilt maken is een telelens eveneens onmisbaar.

Kotu Creek.

Een geliefd plekje waar ik vele malen naar toe ga, als ik in Gambia op vakantie ben.

Vanuit Senegambia Beach Hotel in Kololi, ben je met de taxi in 5 minuten bij Kotu Creek Bridge.
Bij aankomst zie je al Birdwatchers op de brug staan, die je voor een paar dalasi als gids kunnen begeleiden. De eerste keer als je hier naar toe gaat is dit wel aan te raden, zodat je de omgeving leert kennen.


Bird watching Kotu Creek Bridge

Komend vanuit Kololi, heb je voor de brug aan de rechterkant een pad waar je kan lopen.
Hier zul je met wat geluk vele bijeneters tegen kunnen komen. Een fraai gezicht als zij hun maaltje naar binnen werken.
Vanzelfsprekend zul je ook hier diverse vogel soorten tegen komen van steltlopers tot roofvogels. Ook de zwartkopreiger is hier geregeld te bewonderen.
De omgeving wordt afgewisseld door rijstvelden en savanne.

Gaat je het hele pad af, dan kun je aan het einde voor de oversteek van de rivier een drankje nuttigen bij uiterst vriendelijke mensen.
Ze zijn eventueel bereid om een hapje voor je klaar te maken..

Van daar uit loop je over een smal pad en wat planken naar de overkant van de rivier.
Ook hier is de natuur in al zijn schoonheid te bewonderen.
Als je aan de overkant langs de rivier naar links gaat, ga je weer richting de brug waar je bent begonnen.

Aan de overkant van de brug uit de richting Kololi, zie je aan de linkerkant een Birdwatchers huisje.
Hier verzamelen de Birdwatchers zich, om de toeristen elke dag op te vangen.
Achter het huisje kun je het pad op gaan, waar je na een paar meter een vogelhut tegen komt.
Met wat geduld komt je hier zeker de blauwe ijsvogel tegen.( Blue Breasted Kingfisher)
Tip: neem voldoende water mee en een telelens met statief.

Lamin Lodge

Tussen de mangrove bossen verscholen ligt de avontuurlijke Lamin Lodge. Het is zo goed verscholen omdat het twee verdiepingen tellende gebouw zelf compleet van Mangrove hout is gemaakt. Dit geeft Lamin Lodge het bijzondere uiterlijk van een enorme boomhut.
Eigenlijk is deze lodge een oesterfarm maar omdat het er zo uitzonderlijk mooi is, is er nu dus ook een lodge gevestigd waar je heerlijk kan eten en drinken.Vanuit Lamin Lodge kan je ook deelnemen aan fishingtrips en vogelaartrips of gewoon lekker rondvaren in een bootje.
Ook kun je bij het naast gelegen opstappunt een trip maken over de Gambia rivier..


Je kan daar voor een paar dalasi per uur een boot huren met 1 of 2 kapiteins. Een boot met 2 kapiteins heeft naar hun begrippen wat meer luxe.
Zelf heb ik gekozen voor een boot met 2 kapiteins. Het voordeel is dat je sneller en wendbaarder bent. Althans zo heb ik dat ervaren.

De twee vriendelijke kapiteins.

Voor een vogel trip van 4 uur heb ik ongeveer 1500 dalasi betaald. ( 28 euro)
Ik kan voor iedereen deze trip aanraden, vooral in de vroege ochtend als de zon opkomt is het een fantastische beleving.
Uiteraard kom je een verscheidenheid aan vogels tegen, bijna teveel om op te noemen. Vooral als je na een tijdje varen door de mangroves ergens aan land gaat. (bonte ijsvogels, malachietijsvogels, kolibries, wulpen, grote aalscholver enz. Kortom vele en vele soorten.


De afstand van Kololi naar Lamin Lodge is ongeveer 10 km. Met de gele taxi betaal je voor heen en terug ongeveer 450 dalasi. ( 9 euro)

 

http://gambia.besteoverzicht.nl/Birdwatching-in-Gambia.html