ijsvogels

IJsvogel10

Lepelaarsplas Almere

Blue-breasted Kingfisher 1

2012 Afrika Kenmerken: Het is een grote ijsvogel, 25 cm in lengte. De volwassene heeft een heldere blauwe kop, rug, vleugel en staart. De onderkant is wit, maar het heeft een blauwe borst band. De schouders zijn zwart. De grote snavel heeft een rode bovensnavel en zwarte ondersnavel. De poten zijn helder rood.Geslachten zijn vergelijkbaar. Biotoop: De Teugelijsvogel leeft in een verscheidenheid van goed beboste habitats. Hij maakt gebruik van uitkijkposten in diepe schaduw, terwijl hij zoekt naar voedsel. Hij is territoriaal en op hun hoede. Voorkomen: De Teugelijsvogel is een boom ijsvogel die in tropisch West-Afrika algemeen voorkomt. Het is een standvogel maar trekt zich terug uit drogere savanne gebieden naar natter habitats in het droge seizoen. Voedsel: Deze soort jaagt voornamelijk op grote insecten, geleedpotigen, vissen en kikkers, maar eten ook de vruchten van de Oliepalm.

Blue-breasted Kingfisher 2

2012 Afrika

Blue-breasted Kingfisher 3

2012 Lelystad

Blue-breasted Kingfisher 4

Blauwe ijsvogel/ Teugelijsvogel 2014

Blue-breasted Kingfisher 5

Blauwe ijsvogel/ Teugelijsvogel  

IJsvogel 10

Ijsvogel 2014 Lepelaarsplas

Malachietijsvogel 1

Gambia 2014 Malachietijsvogel. De Malachietijsvogel of kleine gekuifde ijsvogel is een ijsvogelsoort.

Bonte ijsvogel

2012 Afrika

Bonte ijsvogel 1 (pied kingfisher)

2012 Afrika Bonte IJsvogel ( Pied Kingfisher) Hun gewoonte van het bidden boven heldere meren en rivieren, voor het duiken naar vis maakt dit een karakteristieke vogel. De Bonte ijsvogel is ongeveer 17 cm lang en heeft een wit/zwart gevarieerd verenpakket.

Bonte ijsvogel 2

2012 Afrika

Bonte ijsvogel 3

2012 Afrika

Bonte ijsvogel 4

2012 Afrika

Bonte ijsvogel 6

2012 Afrika

IJsvogel 1

2012 Lelystad Omschrijving De ijsvogel is een zeer opvallende vogel die zowel aan de lichaamsbouw, de kleur en het gedrag gemakkelijk te herkennen is. Kleine visjes vormen het belangrijkste voedsel en de ijsvogel komt dan ook vooral voor in de buurt van helder, visrijk water. De vogel jaagt vanaf een post boven het water of biddend in de lucht en stort zich vervolgens loodrecht naar beneden om recht boven een vis het water in te duiken. De ijsvogel vliegt doorgaans in een rechte lijn snel en laag over het water.

Het nest bevindt zich in een steile oever en bestaat uit een nestholte die te bereiken is via een zelf gegraven gang. Hoewel de meeste Nederlandse ijsvogels 's winters niet wegtrekken, komen vogels uit koudere streken in Nederland overwinteren. Ondanks de naam is de ijsvogel gevoelig voor strenge winters. Behalve door de kou sterven ook vogels doordat oppervlaktewater dicht vriest, waardoor de vogel niet langer op vis kan jagen.

IJsvogel 2

2012 Lelystad

IJsvogel 3

2012 lelystad

IJsvogel 4

2012 Lelystad

IJsvogel 5

2012 Lelystad

IJsvogel 6

2012 Lelystad

IJsvogel 7

2012 Lelystad

IJsvogel 8

2012 Lelystad

IJsvogel 9

2012 Lelystad